Enkele recente heldendaden

Redders van schipbreukelingen onderscheiden 

Burgemeester Gelok van Borsele reikte kort voor de Kerst, op 22 december, de bronzen legpenning uit aan twee opvarenden van de sleephopperzuiger “Reimerswaal”, die Goes als thuishaven heeft.
Het waren de heren K.M. van de Wende en C. Sluiter, die op 18 februari 2015 waarschijnlijk het leven redden van drie bemanningsleden van een op de Noordzee in moeilijkheden geraakte Deense viskotter. Dit vaartuig maakte door onbekende oorzaak water en was zinkende. De “Reimerswaal” bevond zich in de buurt van de scheepsramp en schoot te hulp. Van de Wende en Sluiter begaven zich in een reddingsboot en zagen gelukkig kans om de drie bemanningsleden, die al in hun overlevingspakken van de zinkende kotter in zee waren gesprongen aan boord van de reddingsboot en vervolgens naar de”Reimerswaal” te brengen. Dit ging onder moeilijke omstandigheden, er stond een straffe wind en de golven waren ongeveer 2.5 meter hoog.
Schipbreukelingen

De hoogste onderscheiding voor de heer Kuijer te Bussum

Op 3 januari 2016 reikte burgemeester mevrouw Van Vliet-Kuiper van Bussum de zilveren medaille uit aan de heer Peter Kuijer. De heer Kuijer is eigenaar van een buurtsuper in Bussum. De winkel kreeg op 5 juli 2014 te maken met een gewapende overval.
De overvaller bedreigde de cassière met zijn wapen. Toen de heer Kuijer dit zag kwam hij direct in actie. Hij wierp zich met gevaar voor eigen leven op de overvaller, waarbij hij een paar klappen met het pistool op zijn hoofd kreeg. Zijn moedige optreden had gelukkig wel resultaat: de overvaller sloeg zonder buit op de vlucht en voor de cassière werd zo erger voorkomen.
Busseum

Bronzen legpenning voor de heer Marcel Zweers

Marcel Zweers redde op 21 november 2014 een automobiliste die door onbekende oorzaak met haar auto in de rivier De Linge, gemeente Lingewaard, terecht kwam. Het was al donker toen het ongeluk gebeurde. Gelukkig passeerde kort daarna andere automobilisten en één van hen was Marcel Zweers.
Hij sprong in het donkere en koude water en probeerde om met een autokrik, hem aangereikt door een andere passant,  een ruit van de auto in te slaan. Dat lukte niet. Inmiddels was de auto zo ver onder water geraakt dat hij het toen wél voor elkaar kreeg om een portier open te trekken. Daarna kon hij het slachtoffer (met haar hond) gelukkig veilig en wel op de wal brengen.De heer Zweers ontving voor zijn reddingsactie de  bronzen legpenning, die hem op 3 december 2015 werd uitgereikt door burgemeester Van Asseldonk van Overbetuwe, de woonplaats van de held.
20151203_161623_resized_1

Een zilveren medaille voor twee Tilburgers 

Het waren Andy Jansen en zijn om W.J.G.C. Goorden die in de Nieuwjaarsnacht van 2015 met gevaar voor eigen leven een baby uit een brandende woning in Tilburg redden.
Bewoners van het huis waren het huis al ontvlucht en het was door de om zich heen grijpende vlammen niet meer goed mogelijk om naar de bovenverdieping te gaan om de baby in veiligheid te brengen. Keuken en trapgat stonden al in brand.
Jansen (hij woont in dezelfde straat ) en Goorden zijn daarom achterom gelopen en hebben zich via een afdakje en een schutting en na het inslaan van een raam, toegang tot de woning verschaft. De verdieping stond al vol rook maar het lukt de twee toch om de baby naar buiten te brengen.
Burgemeester Noordanus van Tilburg reikte de twee mannen op 13 november 2015 de aan hen toegekende zilveren en hoogste onderscheiding uit.
Foto uitreiking zilveren medailles 13 nov 2015

Bronzen medaille voor Diego Negro

 De jeugdige Diego Negro uit Rozenburg redde op 19 juli 2014 met drie andere jongens een jongen van 14 jaar die tijdens het zwemmen in Het Scheur, een zijtak van de Nieuwe Waterweg, in moeilijkheden raakte van verdrinking. Ter plaatse bestaat een zeer sterke stroming en de jongen raakte hierdoor steeds verder van de wal af. Terug zwemmen lukte hem niet.
Zijn vier leeftijdsgenoten kwamen op hulpgeroep gelukkig in actie en wisten de drenkeling met met veel moeite – ze liepen zelf gevaar om door de stroming meegesleurd te worden- in veiligheid te brengen.
Diego ontving op 26 november 2015 uit handen van de Rotterdamse wethouder M. Struijvenberg de bronzen medaille. De drie anderen ontvingen de onderscheiding al eerder.

25-11-2015, rotterdam, rozenburgse redder diego krijgt carnegiepenning van wethouder struijvenberg foto rob kamminga

25-11-2015, rotterdam, rozenburgse redder diego krijgt carnegiepenning van wethouder struijvenberg

Uitreiking onderscheidingen bij het Korps Commandotroepen

 De voorzitter van de Stichting Carnegie Heldenfonds de heer Jaap Smit reikte op  9 oktober 2015 op de appèlplaats van de Engelbrecht van Nassaukazerne te Roosendaal twee onderscheidingen uit. Eén aan de adjudant b.d. W.H. Scheringa en een aan de nog actief dienende korporaal 1 W.B. Bijleveld.
De heer Scheringa redde tijdens de watersnoodramp van 1953 met gevaar voor eigen leven mensen van de verdrinkingsdood. De heer Bijleveld schoot te hulp toen een schip waarop hij zat in slecht weer verging.  Dit gebeurde in augustus 2014 tijdens zijn vakantie in Vietnam. Met gevaar voor eigen leven kon hij een medepassagier van de verdrinkingsdood redden.
_MG_4754

Bronzen medaille voor de heer J.P. van Hulst

 Op 11 april 2015 kwam een automobiliste in Echt met haar auto tegen een boom tot stilstand. Zij raakte hierbij ernstig gewond. De heer J.P. van Hulst passeerde met zijn auto de plaats van het ongeval en stopte om hulp te bieden. Met veel moeite kon hij een portier van de verongelukte en inmiddels in brand geraakte auto open  krijgen en de bestuurster naar buiten trekken, waarmee hij haar leven redde. Bij zijn reddingsactie liep hij zelf levensgevaar. Hem werd daarvoor de bronzen medaille toegekend.  Op 7 oktober ontving hij de onderscheiding uit handen van burgemeester Hessels van Echt-Susteren.

Onderscheiding voor Rotterdamse held

 Alex Sanches werd op 30 januari 2015 in zijn auto aangehouden door een vrouw die kort daarvoor door haar echtgenoot met een mes was gestoken en vervolgens gewond haar huis uit vluchtte. Alex Sanches reed op dat moment toevallig voorbij en bracht haar met spoed naar het ziekenhuis. Hij deed dit na een korte aarzeling omdat hij niet direct zag dat de vrouw hevig bloedde en zwaar gewond was geraakt.
Na aankomst in het ziekenhuis werd de vrouw direct geholpen,gelukkig met succes. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam reikte op 5 oktober de aan Sanches toegekende bronzen legpenning uit. Die ontving hij omdat hij bij zijn hulp gevaar liep om ook aangevallen te worden.
2015oktoberDSC_1818[1]

Bronzen medaille voor Ronald Willems

 Op 28 september 2015 reikte burgemeester Severijns van Oirschot de bronzen medaille uit aan Ronald Willems. Dit gebeurde aan het slot van een oefenavond van de brandweer in café De Hoeve in Middelbeers. De plaats van de uitreiking was niet toevallig gekozen. In De Hoeve ontstond nl. in de vroege ochtend van 16 maart van dit jaar brand. Ronald Willems – lid van de vrijwillige brandweer-  die langs kwam fietsen op weg naar z’n werk, zag dat en kwam direct in actie. Hij wist met gevaar voor eigen leven de eigenaar/bewoner van het pand die nog lag te slapen, gelukkig tijdig te waarschuwen en redde daarmee diens leven.

Twee zilveren medailles in Hilversum

 Op 29 januari 2015 drong een man het gebouw van de NOS op het Mediapark in Hilversum binnen en eiste  onder bedreiging van wat pas achteraf een nepwapen bleek te zijn, zendtijd tijdens de uitzending van het 8 uur-Journaal. Mede dankzij het koelbloedige optreden van twee portiers/beveiligers kon de overvaller snel door de politie worden overmeesterd een aangehouden worden. Gevaar werd ook afgewend voor de ongeveer tachtig in het gebouw aanwezige medewerkers. De twee werden onderscheiden met de zilveren medaille. Burgemeester Broertjes van Hilversum spelde de mannen, die verder anoniem wensen te blijven, op 1 september van dit jaar de medaille op.

Bronzen legpenning voor twee redders in Eindhoven

Op 8 november 2014 kwam een bejaarde vrouw met rollator en al in het riviertje De Tongelreep in Eindhoven terecht. Gelukkig werd dit gezien door mevrouw R.G. Trotter. Ze aarzelde geen moment en sprong in het weliswaar ondiepe maar ook koude water om de vrouw te redden. Ze riep daarbij om hulp want alleen lukte haar dat niet.
De heer W.S. Sleddens hoorde dit en snelde te hulp. Ook hij sprong het water in en beiden lukte het om het slachtoffer veilig op de kant te brengen. Een andere voorbijganger had inmiddels 112 gebeld en de hulpdiensten waren snel ter plaatse. Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven reikte op 27 maart 2015 de aan de twee redders toegekende  legpenning uit.
Uitreiking Eindhoven-page-001


Reddingsactie op de A1

Ter hoogte van hectometerpaal 117 van de A1 ter hoogte van de gemeente Losser reed een vrachtwagen slingerend over het wegdek. De vrachtwagen verwisselde circa 3x van rijstrook alvorens hij tegen een personenauto botste. Beiden kwamen op de middenberm tot stilstand. De personenauto bevond zich tussen de vangrail en de vrachtauto.
De personenauto zat vastgeklemd tussen een inmiddels brandende vrachtauto en de vangrail. De heren M. Waanders, J.C. Temmink, H.G. Koppelman, D. Ohmann en J. Voogsgerd hebben met gevaar voor eigen leven de twee inzittenden (vader en zoon) uit de personenauto gehaald.
De beide mannen zaten vast in de gordel en zij werden met behulp van een mes losgesneden. De zoon is door de vier mannen uit de auto getrokken.
De vader zat klem terwijl het vuur steeds sneller om zich heen begon te grijpen. Later bleek dat de helden het portier met geweld hebben open gekregen. Dit was noodzakelijk omdat het vuur steeds meer om zich heen begon te grijpen en ok de personenauto in brand stond.
De helden liepen zeker gevaar, omdat op het moment van handelen, de vrachtwagen brandde. Ook de personenauto vatte vlam tijdens de reddingsactie van de helden. Ondanks de vlammenzee hadden de helden maar 1 doel: de twee inzittenden uit de brandende personenauto halen en hen in veiligheid te brengen.
De vijf redders ontvingen de zilveren medaille en een loffelijke getuigschrift uit handen van burgemeester Michael Sijbom van Losser, tijdens een ceremonieel in het gemeentehuis op maandag 15 december 2014.
vijf-redders-A1-met-zilveren-medaille

 

Drie jonge helden redden 6-jarig jongetje van verdrinkingsnood

Op 10 februari 2015 reikte de voorzitter van de stichting en tevens Commissaris van de Koning in Zuid-Holland herinneringsgeschenken uit aan Xim Riemen (7 jaar) en Nikki (9 jaar) en Daan (13) van den Burg.
Natuurlijk ontvingen zij ook de bijbehorende oorkonde die getuigt van moedig gedrag.
Deze drie jonge helden redden op 15 augustus 2014 een 6 jaar oud jongetje van de verdrinkingsdood. De jongen lag op de bodem van een zwembad van een vakantiepark in Lanzarote, één van de Canarische Eilanden en dat werd gezien door Xim.
Door het kordate optreden van de drie kon de kleine drenkeling gelukkig snel op de kant worden gebracht, waar hij werd gereanimeerd om vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis te worden gebracht. ’s Avonds kon hij gezond en wel met zijn ouders naar het vakantiepark terugkeren.

Vier helden redden inzittenden van een te water geraakte auto in Zuidhorn

Na een botsing tussen twee auto’s op een kruising in Briltil (gem. Zuidhorn) kwam één van de voertuigen in het Hoendiep terecht. Dit gebeurde op 5 april 2014. In die auto zaten een jonge vrouw en haar twee nog zeer jonge kinderen. Vier personen kwamen direct in actie om de inzittenden te redden. Het waren de heren A.G.H. Rossing, H.E. Rozema en J.A. van der Wagt en mevrouw G.M. Aikema. Samen zagen ze kans om de vrouw en haar kinderen bijtijds uit de snel zinkende auto te halen. De twee kinderen zaten (aanvankelijk) met veiligheidsgordels in hun stoeltjes vast en ze zouden zonder de reddingsactie zeker verdronken zijn. Aan de vier redders werd de bronzen legpenning toegekend. Die werd aan hen op 17 december 2014 door burgemeester Swart van Zuidhorn uitgereikt.

Medaille voor reddingsactie Jurrie Mulier

De commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, heeft vandaag in zijn functie van voorzitter van het Carnegie Heldenfonds, de zilveren medaille van het heldenfonds uitgereikt aan Jurrie Mulier. De zilveren medaille is de hoogste onderscheiding van het fonds.
Jurrie Mulier maakte deel uit van de bemanning van een Belgische reddingshelikopter die precies twee jaar geleden, in de avond van 5 december 2012, in actie kwam nadat op ongeveer 65 kilometer uit de Nederlandse kust in Nederlandse wateren twee koopvaardijschepen met elkaar in aanvaring kwamen. Eén van de schepen de ‘Baltic Ace’, met een lading van ruim 1400 auto’s onderweg van Zeebrugge naar Finland, begon al snel te zinken. Op de plaats van de scheepsramp aangekomen lieten duikers van de helikopter zich aan een kabel naar beneden zakken om opvarenden van het schip aan boord van de helikopter te hijsen. Dit was in verband met de barre weersomstandigheden een moeilijke én gevaarlijke operatie.
Jurrie Mulier heeft met gevaar voor eigen leven schipbreukelingen kunnen redden. Dit lukte mede doordat hij zich, buiten geldende richtlijnen om, van de reddingskabel loskoppelde.
DSC_1556