Chris van Wanrooij gedecoreerd als Carnegie-held

Foto: Gemeente Maashorst

Op 18 juni 2024 reikt burgemeester Hans van der Pas een bronzen legpenning van Stichting Carnegie Heldenfonds uit aan de Chris van Wanrooij uit Zeeland. De uitreiking vindt plaats in het werkcafé van het gemeentehuis, Markt 145 in Uden.  

Het Carnegie Heldenfonds staat voor één van de meeste bijzondere vormen van burgerschap: het redden van een mensenleven. Het doel van de stichting, opgericht in 1911, is om heldenmoed te bevorderen. Het Carnegie Heldenfonds reikt onderscheidingen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered, of hebben geprobeerd dat te doen.

Chris van Wanrooij redde op 11 januari 2024 zijn buurman, Jan Dekkers, uit een vijver. De vijver was deels bedekt met een laag ijs, het vroor en het was erg koud. “Met zijn moed en onmiddellijke actiebereidheid toonde Chris aan dat hij bereid is om persoonlijk risico te nemen voor de veiligheid van een ander”, aldus het Carnegie Heldenfonds. De bronzen legpenning is een blijk van waardering voor zijn heldendaad en een symbool van dankbaarheid voor zijn bijdrage aan de samenleving.