Onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds voor M. Brussee uit Haren

foto-carnegie-heldenfonds-uitreiking-2-0000De heer M. Brussee uit Haren ontving op 14 oktober 2016 uit handen van burgemeester P.E.J. den Oudsten in het stadhuis van Groningen de bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds.
foto-carnegie-heldenfonds-uitreiking-3-0001foto-carnegie-heldenfonds-uitreiking-5-0002Op 17 juni 2016 kwam een motorrijder frontaal in botsing met een personenauto. De motorrijder werd gelanceerd en kwam 46 meter verderop in een sloot terecht. De heer Brussee trof op aanwijzing van voorbijgangers in de sloot een voorwerp aan dat leek op een voetbal. Korte tijd later bleek dat dit de helm van de motorrijder was, die met zijn hoofd voorover onder water lag. De heer Brussee sprong in de sloot en zag dat het slachtoffer nog leefde. Door de hoge walkant en het gewicht van de motorrijder lukte het de heer Brussee, die tot aan zijn middel in het water stond, niet het slachtoffer op de kant te krijgen. Met behulp van een politieman is dit uiteindelijk wel gelukt.

Het bestuur van het Carnegie Heldenfonds is van mening dat de heer Brussee met zijn doortastende optreden naar alle waarschijnlijkheid het leven van de motorrijder heeft gered. Op grond daarvan is hem de onderscheiding en het loffelijk getuigschrift toegekend.