Uitreiking bronzen draagmedaille aan Gert en Mark Bonte voor moedige reddingsactie in Den Ham


Op dinsdagavond 24 januari was het glad op de wegen rondom Den Ham. Carolien Spoelman probeerde op haar fiets in het donker de weg naar huis te vinden. Tot het misging. Ze raakte van de weg, viel en belandde pardoes met haar fiets in het water. Op de kant klauteren mislukte, het was te glad en te stijl. Gelukkig waren daar Gert en Mark Bonte. Zij wisten Carolien met gevaar voor eigen leven op het droge te krijgen. Voor hun heldendaad kregen zij op 4 juli 2023 de bronzen draagmedaille van het Carnegie Heldenfonds.

Die avond trok een kille winterwind over de Hammer velden. Gert Bonte liet nog snel even zijn hond Storm uit, een Australische herder van het waakzame soort. De viervoeter spitste op een gegeven moment zijn oren. Hij hoorde kennelijk geluiden uit de richting van de sloot en sloeg meteen alarm. Baasje Gert twijfelde geen moment, maar zag al snel dat hij in zijn eentje weinig kans maakte. Daarop rende hij zo snel mogelijk terug naar huis om de hulp in te roepen van zijn zoon Mark. Samen slaagden zij er gelukkig in om Carolien van de verdrinkingsdood te redden.

Bronzen draagmedaille

Deze heldendaad van vader Gert en zoon Mark is niet onopgemerkt gebleven. Het Carnegie Heldenfonds, dat sinds 1911 bestaat en zich inzet voor het bevorderen van heldhaftigheid, heeft besloten om Gert en Mark te eren met de bronzen draagmedaille. Deze medaille is een tastbaar teken van waardering voor hun moedige daad en een krachtig symbool van dankbaarheid namens de gehele samenleving. Het fonds hoopt dat hun heldhaftigheid anderen zal inspireren om ook in te grijpen wanneer dat nodig is en hulp te bieden aan mensen in nood.

Welverdiende lofrede

Ter ere van het moedige optreden van vader en zoon Bonte vond er op dinsdag 4 juli een speciale bijeenkomst plaats in de raadzaal van het Twenterandse gemeentehuis. Waar normaliter raadsleden het politieke debat voeren, sprak burgemeester Hans Broekhuizen de twee Hammer helden nu publiekelijk toe. In aanwezigheid van Carolien Spoelman, sprak Broekhuizen warme woorden van dankbaarheid uit. Na de welverdiende lofrede overhandigde hij Gert en Mark de welverdiende medaille, vergezeld van een officieel certificaat.