Uitreiking bronzen legpenning aan Frank Opdam voor moedige reddingsactie in Leiden

 

Frank Opdam (rechts)

Op woensdag 12 juli heeft burgemeester Lenferink van Leiden de bronzen legpenning uitgereikt aan de heer Frank Opdam. Deze prestigieuze onderscheiding werd toegekend vanwege zijn moedige en heldhaftige reddingsactie op maandagochtend 16 mei 2022. De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst in het stadhuis van Leiden in het bijzijn van de regionale brandweer, familie en vrienden

Op 16 mei 2022 was Frank Opdam onderweg naar zijn werk toen hij getuige werd van een levensbedreigende situatie op de Kanaalweg in Leiden. Hij zag een vrouw in het Rijn-Schiekanaal in het water liggen. Zonder aarzeling belde hij direct het alarmnummer 112, zette zijn scooter aan de kant en sprong om 06.26 uur in het water om het slachtoffer te redden.

Ondanks de gevaren die het Rijn-Schiekanaal met zich meebrengt als druk bevaren waterweg, met een diep kanaal en koud water, twijfelde hij geen moment. Hij maakte gebruik van zijn jarenlange ervaring als brandweerduiker en werkte nauw samen met omstanders en andere hulpdiensten. Frank bracht haar al reanimerend naar de kant en samen met omstanders werd de vrouw uit het water gehaald. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, waar ze helaas niet lang daarna overleed.

Het bestuur van de Stichting Carnegie Heldenfonds heeft de heldendaad van Frank Opdam erkend en besloten hem de bronzen legpenning en een loffelijk getuigschrift toe te kennen. Burgemeester Lenferink, prees Frank Opdam tijdens de ceremonie voor zijn snelle handelen, besluitvaardigheid en vermogen om het hoofd koel te houden in een noodsituatie. Hij benadrukte ook de waarde van vrijwilligers zoals Frank, die bereid zijn hun eigen veiligheid op het spel te zetten om anderen te helpen.

De bronzen legpenning is een erkenning voor mensen die met gevaar voor eigen lijf het leven van anderen hebben gered of ernstige pogingen daartoe hebben ondernomen. Frank Opdam heeft met zijn moedige optreden op de Kanaalweg in Leiden aan deze criteria voldaan.