Voorzitter Jaap Smit schuift aan bij Tijd voor Max

De voorzitter van het Carnegie Heldenfonds – en tevens commissaris van de Koning in Zuid-Holland – Jaap Smit, schuift vrijdag 18 november aan bij het programma Tijd voor Max. Dit doet hij als voorzitter van het Platform Heldenwaardering,  ter gelegenheid van Nationale Heldendag. De uitzending wordt om 17:05 uitgezonden op NPO1. Hieronder kunt u de uitzending nogmaals bekijken.

 

Het Platform Heldenwaardering bestaat uit de Kanselarij der Nederlandse Orden, het Carnegie Heldenfonds en de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.  Op Nationale Heldendag eren we de helden die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered. Heldenmoed is het ultieme voorbeeld van omzien naar elkaar. Jaap Smit: “Ook dit jaar vieren wij Nationale Heldendag en eren wij gewone mensen die op beslissende en vaak levensbedreigende momenten in de bres sprongen voor iemand in nood. De samenleving maken we met elkaar en dat wordt bij uitstek zichtbaar op die momenten waarop het erop aankomt!”

Nationale Heldendag

Elk jaar ontvangen tijdens de Nationale Heldendag verschillende helden een onderscheiding van de deelnemende organisaties in het Platform Heldenwaardering. Dit jaar zullen Tijd voor MAX en het Platform Heldenwaardering de helden eren tijdens een tv-uitzending. De helden zitten aan tafel in de studio bij Carrie ten Napel en Sybrand Niessen, waarbij ze hun verhaal delen en teruggaan naar de plek waar de heldendaad heeft plaatsgevonden.

Met deze onderscheidingen worden mensen geëerd die op een bijzondere manier meehelpen om de samenleving veilig te houden. Door het jaar heen krijgen verschillende helden, die – vaak met gevaar voor eigen leven – het leven van een medeburger hebben gered, een onderscheiding. Elk jaar worden er indrukwekkende verhalen ingestuurd door bijvoorbeeld burgemeesters en getuigen of betrokkenen van een heldendaad.