Amber uit Beilen geëerd door Carnegie Heldenfonds

De vijftienjarige Amber Lynn Wagtelenberg uit Beilen wordt geëerd voor haar heldhaftige optreden tijdens een dropping. Op dinsdag 27 februari ontvangt zij het loffelijke getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds uit handen van loco-burgemeester Rico Schans. De uitreiking is in het gemeentehuis en begint om 16.00 uur.

In juni 2022 tijdens een droppingspeurtocht voor een verjaardagsfeestje in de bossen bij Dwingeloo werd een ouder onwel. De vrouw raakte buiten bewustzijn. Amber pakte meteen het mobieltje van het slachtoffer, om te voorkomen dat de telefoon op de vergrendingstand kwam te staan.

Amber bracht de vrouw in de stabiele zijligging en zij hield de luchtweg vrij. Om onderkoeling te voorkomen hebben Amber en drie andere tienermeiden jassen over het slachtoffer gelegd. Amber heeft vervolgens de partner van het slachtoffer gebeld en de hulpdiensten ingeschakeld.

Door Ambers doortastende optreden is ze van wezenlijke betekenis geweest voor de redding van het slachtoffer. Het Heldenfonds omschrijft Amber Lynn Wagtelenberg als ‘’iemand die doortastend en adequaat optreedt. Doordat zij op jonge leeftijd al in het bezit was van het EHBO-diploma kon zij levensreddend handelen.’’

Het Carnegie Heldenfonds, opgericht in 1911, is de stichting die zich bezighoudt met het verlenen van onderscheidingen en beloningen aan mensen die met gevaar voor eigen leven of lijf het leven van een ander hebben gered, of hebben geprobeerd dat te doen. Heldenwaardering staat voor deze stichting centraal.