De heer R. Caris uit Nederweert-Eind ontvangt op 30 september 2017 de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds


Bron: Nederweert24/Harold Kuepers

Op 27 april 2017 rond 03.00 uur passeerde de heer Caris de brug over de Noordervaart in Nederweert-Eind. Hij zag dat er een vrouw in het water lag. De heer Caris sprong direct het water in en slaagde er in het slachtoffer met de nodige inspanningen naar de rand van het kanaal te brengen.


De steile rand van het kanaal bood echter vrijwel geen houvast om omhoog te klimmen. Daarnaast was sprake van met betonnen platen verstevigde oevers, die ongeveer 70 centimeter boven het waterniveau uitstaken. Bovendien was de temperatuur van het water was 3 graden celcius. Nadat de heer Caris toch zonder hulp op de kant was geklommen, kon hij het slachtoffer uit het water omhoog trekken. Aansluitend trachtte hij assistentie te organiseren. Zijn mobiele telefoon werkte echter niet meer als gevolg van de aanraking met het water en tot viermaal toe reden auto’s voorbij. Een vijfde automobilist stopte die vervolgens 112 belde.

Daarna arriveerden politie en ambulance. Het bestuur is op grond hiervan van oordeel dat de heer Caris met gevaar voor eigen lijf en goed het slachtoffer heeft gered. Zijn optreden getuigt van goed burgerschap en verdient waardering. De burgemeester van Nederweert, de heer H.F.M. Evers, heeft de heer Caris in aanwezigheid van onder andere zijn familie en vrienden, de bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift uitgereikt.