Legpenning en oorkonde voor Jaap van der Plas

‘Je blinkt uit in moed en met gevaar voor eigen leven heb je mensen gered. Daar zijn velen je dankbaar voor’. Deze woorden sprak burgemeester Cornelis Visser maandagmiddag (4 oktober 2021, red.) tot Jaap van der Plas toen hij de legpenning en oorkonde namens de Stichting Carnegie Heldenfonds overhandigde aan Van der Plas.

In het bijzijn van een van de gereddeslachtoffers, Richard Lankester, werd Jaap in het zonnetje gezet. Kort werd er teruggeblikt op die bewuste donderdagavond 28 juni2018, waar Jaap met zijn RIB boot inde haven van Scheveningen lag. Als vrijwilliger van de Volvo Ocean Race2018 vaart Jaap met deze boot door de haven en op zee om mensen iets van deze bijzondere zeilwedstrijd te laten zien.

Die avond was het mooi weer, maar er was een hoge zeegang. Richard Lankester en Arjen van der Stoel zaten in een boot voor een rondgangdoor de haven en op zee. Opeens was daar die frontale aanvaring met een andere boot. Via de marifoon hoort Jaap van deze aanvaring waarbij ook mensen te water warengeraakt. ‘Ik start mijn boot en vaar heel snel naar de plek van het ongeval. Daar zie ik een persoon in het water liggen, trek hem in de boot en zie nog een slachtoffer. Ik riep: ‘Zwem naar mij, ik ben sterk genoeg om je er uit te krijgen. Beide mannen, Arjen en Richard gavengeen teken van leven en ik vaarde direct naar de haven alwaar de ambulances de mannen van mij overnamen’. Deze snelle handeling van Jaap heeft het leven gered van deze tweemannen. ‘Als je vader niet zo snel had gereageerd, had ik hier nu niet gestaan. Het is fantastisch wat hij heeft gedaan’. Deze woorden sprak Richard Lankester maandagmiddag tot de familie van Jaap van der Plas. Helaas kon Arjen niet bij deze huldiging aanwezig zijn.

Jaap hoorde deze woorden nuchter aan: ‘Ik vind deze erkenning zeker leuk, maar ik heb gedaan wat ik moest en kon doen. Ik heb er geenseconde over nagedacht en zou het zo weer doen.’

Bron: De Rijnsburger 7 oktober 2021

Tekst: Carin van der Spijk-Kralt

Foto: A. van Duijvenvoorde