Rotterdamse held ontvangt bronzen draagmedaille

Afgelopen 12 oktober heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de heer Djilali Mohammed onderscheiden namens het Carnegie Heldenfonds. De heer Mohammed redde in januari 2021 een oudere man uit een brandend huis. Voor zijn levensreddende actie ontving hij de bronzen draagmedaille en een loffelijk getuigschrift.

Toen de heer Mohammed aan het werk was als monteur in het Rotterdamse Vreewijk hoorde hij commotie naast de woning waar hij aan het werk was. Hij snelde naar de plek waar het geluid vandaan kwam, waar bleek dat er brand was ontstaan in het huis. Djilali Mohammed nam contact op met de brandweer, toen hij hoorde dat er nog iemand in de woning aanwezig zou zijn. Hij ging naar binnen, zette het gas en de stroom uit, en ging op zoek naar achtergebleven personen. In de woonkamer bleek niemand te zijn en ook op de eerste verdieping vond hij geen mensen. Toen hij zijn weg vervolgde naar de zolder van het huis bleek dat daar ontzettend veel rook was ontstaan.

Djilali riep en hoorde dat er nog iemand op zolder was. Op tast kon hij de man lokaliseren. De bewoner was door de rookontwikkeling gedesoriënteerd geraakt en ging af op het geluid van Djilali’s stem. Eenmaal in de buurt kon Djilali zijn arm pakken en naar de overloop trekken. Daar nam hij de man op zijn rug en liep naar beneden. Inmiddels waren de politie en ambulance ter plaatse. Beide mannen zijn ongedeerd.

Djilali werd voorgedragen bij het Carnegie Heldenfonds door zijn werkgever. In een ceremonie op het Rotterdamse stadhuis ontving hij de bronzen draagmedaille en het loffelijk getuigschrift, uit handen van burgemeester Aboutaleb.