Roosendalers John van den Broek en Ashraf Khannich redden buurvrouw Truus (94) uit haar brandende woning

Truus Traets was met nicht Marie-Louise Dam meegekomen naar de uitreiking van de bronzen medailles van het Carnegie Heldenfonds aan John van den Broek en Ashraf Khannich uit Roosendaal. Beide mannen redden Traets in maart uit haar brandende woning. © Hélène Schenk

ROOSENDAAL – Helden zijn ze, de Roosendalers John van den Broek en Ashraf Khannich uit de Josephwijk. In maart redden zij buurvrouw Truus Traets (94) uit haar brandende woning. Het Carnegie Heldenfonds heeft hen daarvoor onderscheiden met een bronzen penning.

Burgemeester Han van Midden speldde de onderscheidingen op tijdens een bijeenkomst op de brandweerkazerne. Er waren warme woorden van dank, bloemen, gebakjes en cadeautjes voor de kinderen van Khannich, die vergezeld werd door zijn echtgenote Hala Belarbi.

Eind maart, in de late avond, ontstond er brand in de woning van Traets aan de Burgerhoutsestraat. John van den Broek en echtgenote Wil passeerden toevallig op precies dat tijdstip, omdat ze hun honden uitlieten. Wil hoorde binnen een alarm van de thuiszorg afgaan en de buurvrouw om hulp roepen. Haar 67-jarige echtgenoot probeerde de deur in te trappen, maar slaagde daar niet in vanwege problemen aan de rug.

Schoppen

Buurtgenoot Ashraf Khannich (31), die aan het Kees Dekkershof woont, zette net op dat moment een kliko buiten. ,,Het was ramadan en ik kwam terug van de moskee, waar we gebeden hadden. Normaal ben ik niet meer zo laat op straat. Er werd geroepen, of ik 112 wilde bellen. Toen ik mevrouw hoorde roepen en rook uit dat huis zag komen, dacht ik: die mevrouw moet eruit en wel zo snel mogelijk.” Waarna accountant Khannich met twee gerichte schoppen de deur van Traets intrapte.

Bericht BN-De Stem uitreiking medailles en oorkondes Carnegiefonds

Gevaar voor eigen leven

Daarna haalden beiden de oude vrouw van de bank, namen haar mee naar buiten en zetten haar in de auto van de gealarmeerde thuiszorgmedewerkers, die in de buurt waren en dus snel ter plaatse kwamen. Omdat de vrouw niet kon staan, was Van den Broek nog met gevaar voor eigen leven terug de woning ingegaan om de rollator van de buurvrouw te pakken.

Het pand stond vol rook toen de brandweer arriveerde, zegt Dennis Jongenelis, een van de mensen die toen dienst hadden. Hij weet zeker dat de oude dame tenminste brandwonden aan het incident overgehouden als de twee buurmannen niet zo snel en goed gehandeld hadden. Áls ze het al had kunnen navertellen.

Ziekenhuis

Traets werd zaterdagmorgen vergezeld door de echtgenote van een neef, Marie-Louise Dam. Zij en haar man beloofden dertien jaar geleden dat ze zouden zorgen voor de kinderloze weduwe. Dam werd in de nacht van 28 op 29 maart gebeld door de brandweer, met de vraag waar ze woonde en hoe lang het zou duren voor ze in het ziekenhuis in Bergen op Zoom kon zijn, waar tante Truus inmiddels naartoe overgebracht was. ,,Ik heb eerst de hoorn erop gegooid, want ik geloofde niet dat het de brandweer was”, zegt Dam lachend.

Truus Traets was met nicht Marie-Louise Dam meegekomen naar de uitreiking van de bronzen medailles van het Carnegie Heldenfonds aan John van den Broek en Ashraf Khannich uit Roosendaal. Beide mannen redden Traets in maart uit haar brandende woning. © Hélène Schenk

Traets zelf, zeer hardhorend, woonde de bijeenkomst in de kazerne zwijgend bij. Ze woont inmiddels niet meer zelfstandig, maar in een verzorgingshuis in Sint-Willebrord. Ze had het in het begin nog wel over de brand, maar de laatste tijd niet meer, weet nicht Dam. ,,Ze vraagt alleen nog of het huis er nog staat.”

Burgemeester Van Midden was hoorbaar geroerd door het feit dat hij voor het eerst in vier jaar in Roosendaal twee helden mocht toespreken. ,,Een heel fijn moment”, volgens Van Midden. ,,U hebt echt iets bijzonders gedaan. Dit is voor mij een heel belangrijk en mooi moment.”

John en Wil, die zoon Werner hadden meegenomen naar de uitreiking, zouden het zo weer doen als iemand hun hulp nodig zouden hebben, zeiden ze in antwoord op vragen van de burgemeester. ,,Ik vind het normaal om een medemens in nood te helpen”, aldus Van den Broek.

De echte helden

Khannich wilde vooral benadrukken hoeveel meer respect hij nu heeft voor de ‘echte helden’, de mensen van brandweer en ambulance, die niet eenmalig zoals hij, maar dagelijks voor anderen klaarstaan. ,,En als je dan leest hoe die hulpverleners, die soms hun leven voor anderen in de waagschaal stellen, worden bejegend, dan vind ik dat onbestaanbaar.”

De Josephwijk is een hechte wijk, volgens Khannich. Waar mensen elkaar groeten en weetjes uitwisselen bij de bakker op de hoek. Het tweetal kende elkaar al voor de brand en ook Traets, die ooit met haar man de eerste Roosendaalse speeltuin aan het Beatrixplein beheerde, groetten zij in het voorbijgaan. Hechter is hun contact niet geworden door de brand. ,,Maar als we mekaar tegenwoordig tegenkomen, dan maken we wel een praatje.”

Brandweerherdenking

De uitreiking van de medailles viel zaterdag samen met de nationale brandweerherdenking. Op die dag staat de brandweer stil bij collega’s die omkwamen tijdens het uitvoeren van hun werk. Sinds 1945 zijn dat ongeveer honderd brandweerlieden.

Bron: https://www.bndestem.nl/roosendaal/burgemeester-eert-roosendaalse-helden-u-redde-een-hulpbehoevende-dit-is-zo-bewonderenswaardig~a25bca22/